FAQs


Knowing Is Protection

FAQs

Op de hoogte zijn van je hiv-status is van groot belang om optimaal gezond te blijven, terwijl je jezelf en je partners beschermt tegen besmetting met het virus. Mede dankzij de gratis hiv-sneltest bij van AHF Checkpoint en onze mobiele testunit is testen in heel Nederland eenvoudig, gemakkelijk en vertrouwelijk.

 

Waarom zou ik me laten testen?

Op de hoogte zijn van je hiv-status is de beste manier om je eigen gezondheid en die van je partner of partners te beschermen. Mocht je hiv hebben opgelopen, dan biedt een vroegtijdige diagnose je een hele grote kans op een lang en gezond leven. De ongeveer 2.800 mensen in Nederland die zonder het te weten leven met hiv, zouden anderen kunnen besmetten. Ben je seksueel actief, laat je dan testen. Testen op onze locatie is gratis, snel, gemakkelijk en 100% vertrouwelijk.

Hoeveel kost een hiv-test?

Een hiv-test is altijd gratis.

Hoe lang duurt de test?

De test zelf neemt 1 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van het type test dat gebruikt wordt.

Wat voor tests worden er gebruikt?

We maken gebruik van de INSTI™ HIV-1/2 Antibody Test (uitslag binnen 60 seconden) met een bewezen betrouwbaarheid van 99,5%. In het geval van een reactive uitslag zal een tweede test gedaan worden van een andere fabrikant.

Wie voert de test bij me uit?

De test wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide en gecertificeerde hiv-counselor.

Moet ik allerlei persoonlijke vragen beantwoorden?

We verzamelen alleen de hoogstnodige informatie zodat we de beste respons kunnen ontwikkelen voor de mensen die we helpen. We streven ernaar om het proces zo eenvoudig mogelijk te houden.

Wat als uit mijn test blijkt dat ik hiv heb?

Als je het resultaat van de test reactief is, dat wil zeggen: er zijn antistoffen in je lichaam gevonden, zullen onze counselors de vervolgstappen met je doornemen. Een bevestigende test in een behandelcentrum is nodig voor de definitieve diagnose. Daarna zal de arts onder andere je virale lading (de hoeveelheid hiv in het bloed per ml³) en het aantal CD4 cellen per per ml³ bloed) meten, en in overleg met jou de behandeling starten. In dat hele proces krijg je volledige ondersteuning van onze counselors. Voor verder soa-onderzoek word je verwezen naar je huisarts of een soapoli van de GGD bij jou in de buurt.