HIV-feiten - HIV-symptomen, overdracht en bescherming

Chat on WhatsApp

* Do not include sensitive information

HIV-BASISINFORMATIE

Leer De Basisfeiten Over HIV En AIDS

Antwoorden op vragen over hiv


Bezorgd over hiv-symptomen of hoe het kan worden overgedragen? De angst voor een consult is niet ongewoon. Bereid je voor door te lezen over hiv en de hiv-sneltest door op de knoppen hieronder te drukken.

De afkorting HIV betekent Human Immunodeficiency Virus. Het is een virus dat iemands cellen binnedringt. HIV beïnvloedt het immuunsysteem, met name de T-cellen of CD4-cellen die infecties bestrijden. Simpel gezegd vernietigt het virus de T-cellen zodat het immuunsysteem van een persoon met een onbehandelde HIV-infectie niet in staat is om ziekten en infecties te bestrijden.
AIDS staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome. AIDS wordt veroorzaakt door HIV en is een laat stadium van infectie. Een persoon kan vele jaren met het Human Immunodeficiency Virus in zijn of haar systeem leven zonder symptomen te ervaren. Wanneer voldoende T-cellen zijn vernietigd om het vermogen van het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden ernstig in gevaar te brengen, gaat de diagnose van een persoon over op AIDS.

HIV wordt overgedragen via de volgende lichaamsvloeistoffen:

  • bloed
  • pre-zaadvloeistof (pre-cum)
  • Sperma
  • Moedermelk
  • Vaginale Vloeistoffen
  • Anaal Slijm

Als je seks hebt met iemand die hiv-positief is (besmet met HIV), kan het virus je systeem binnendringen door kleine scheurtjes in je vagina, anus, penis of – zelden – in je mond. Open zweren veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals herpes en syfilis kunnen het voor hiv gemakkelijker maken om uw systeem binnen te dringen.

Als u een injectiedruggebruiker bent, kan HIV worden overgedragen wanneer uw bloed in contact komt met het bloed van iemand anders door het delen van naalden. HIV kan van moeder op kind overgaan terwijl een vrouw zwanger is of via moedermelk. In zeldzame gevallen zijn gezondheidswerkers in contact gekomen met lichaamsvloeistoffen en besmet geraakt. Door effectieve screening is hiv-infectie via bloedtransfusie of orgaandonatie uiterst zeldzaam geworden.

HIV wordt NIET via het volgende lichaamsvloeistoffen:

  • Speeksel
  • Braken
  • Ontlasting
  • Neusvloeistof
  • Tranen
  • Zweet
  • Urine

Er is geen remedie of vaccin voor HIV. HIV is echter te behandelen en te voorkomen.

Zo kunt u uw risico op infecties minimaliseren:

Gebruik condooms: als u seksueel actief bent, gebruik dan altijd een condoom tijdens vaginale en anale geslachtsgemeenschap. Condooms zijn zeer effectief in het voorkomen van HIV-overdracht.

Gebruik schone naalden: gebruik nieuwe, steriele naalden als u medicijnen injecteert.

Bespreek seksuele geschiedenis: Als u de HIV-status van uw partner of partners kent, kunt u stappen ondernemen om overdracht te voorkomen, zoals het gebruik van condooms. Ongeveer 25% van de geïnfecteerde mensen in de VS weten het niet. Laat het samen testen.

Heb nuchtere seks: als je drinkt of drugs gebruikt, heb je minder kans om veiliger seks te beoefenen en condooms te gebruiken. Als u denkt dat u misschien een drug of alcohol heeft, zoek dan hulp.

Laat u testen op andere SOA’s: Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) – zoals Chlamydia, Gonorroe of syfilis – kan uw risico op besmetting met HIV verhogen. Veel soa’s hebben geen duidelijke symptomen. Laat u testen in uw regio.

Onthoud u of heb minder partners: minder seksuele partners hebben, vermindert uw risico op HIV of andere SOA’s.

Laat u testen op andere SOA’s: Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) – zoals Chlamydia, Gonorroe of syfilis – kan uw risico op besmetting met HIV verhogen. Veel soa’s hebben geen duidelijke symptomen. Laat u testen in uw regio.

Er is geen remedie of vaccin voor HIV. HIV is echter te behandelen en te voorkomen.

De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het stadium van HIV-infectie. Velen melden zich niet ziek.

Veel mensen met hiv ervaren geen enkel symptomen tot het einde van de ziekte. Het virus kan zelfs tot tien jaar – of langer – in uw lichaam leven zonder duidelijke symptomen te veroorzaken. Extreme vermoeidheid, diarree, misselijkheid, braken, koorts en verspillingssyndroom kunnen enkele van de symptomen zijn die in de late stadia worden ervaren – wanneer de ziekte zich heeft ontwikkeld tot AIDS. Deze symptomen worden meestal veroorzaakt door de opportunistische infecties die een verzwakt immuunsysteem niet heeft kunnen bestrijden.

In de eerste 2 weken tot 30 dagen na infectie – wanneer hogere niveaus van het virus zich in het systeem van een persoon bevinden en hij of zij het meest besmettelijk is (of het virus kan doorgeven aan anderen) – sommige kunnen ernstige griepachtige symptomen ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen die besmet raakt deze symptomen ervaart.

Als je je zorgen maakt over symptomen of gewoon zeker wilt zijn, neem contact op met AHF Checkpoint om een afspraak in te plannen. Je kunt ons het beste bereiken via whatsapp.

Hoewel HIV-infectie een ernstige ziekte is, is het belangrijk om te onthouden dat het zeer behandelbaar is. Veel mensen met hiv en aids leven lang, gezond en productief. HIV is niet langer een ‘doodvonnis’. Sinds 1995 zijn er medicijnen bekend als antiretrovirale behandeling die de ziekte effectief bestrijden. De behandeling is zelfs zo effectief dat sommigen die regelmatig en consequent hun medicijnen gebruiken, zelfs geen detecteerbaar niveau van virus in hun systeem hebben. Als u hiv-positief bent, is er hoop en is er hulp.

Als u hiv heeft, kunt u de nodige medische en psychologische hulp krijgen. Behandeling van hiv-infectie is in Nederland gratis en wordt verleend in een van de 24 erkende hiv-behandelcentra: https://www.hiv-monitoring.nl/nl/wat-we-doen/hiv-behandelcentra

Als hiv-positieve man of vrouw kun je zonder problemen kinderen zonder hiv op de wereld zetten. Als je de juiste maatregelen neemt, is het vrijwel uitgesloten dat je baby via jou hiv krijgt. Omdat je met hiv net zo oud kan worden als iemand zonder hiv, staat hiv je kinderwens niet in de weg. De placenta beschermt je ongeboren kind tegen het krijgen van hiv. Bevallen en borstvoeding geven kunnen een risico vormen voor verticale overdracht (van moeder op kind). Als het virus echter wordt onderdrukt en niet detecteerbaar is, is de kans daarop sterk verminderd.

Als je viral load niet kan worden opgespoord, kun je op natuurlijke wijze bevallen. Als op het moment van het zwanger raken je viral load (nog) niet kan worden opgespoord, wordt er waarschijnlijk een keizersnede geadviseerd. Na de bevalling krijgt je kind gedurende 4 weken PEP (post exposure profylaxe) om er zeker van te zijn dat hiv niet wordt overgedragen en wordt het op hiv getest. Het is belangrijk dat elke stap in het proces grondig met je arts wordt besproken.





Ready to schedule a free test? Click to chat on WhatsApp!

* Do not include sensitive information