HIV BASICS

De angst hebben voor een medisch consult is niet uniek. Bereid jezelf voor door te lezen over de hiv-test door op de knoppen voor de verschillende onderstaande onderwerpen te drukken en meer te weten te komen over HIV.

 

HIV is het Human Immunodeficiency Virus. Het is een virus dat in iemands cellen komt. HIV beïnvloedt het immuunsysteem, met name de T-cellen of CD4-cellen die infecties bestrijden. Simpel gezegd vernietigt het virus de T-cellen zodat het immuunsysteem van een persoon met onbehandelde HIV-infectie niet in staat is om ziekten en infecties te bestrijden.
AIDS staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome. AIDS wordt veroorzaakt door HIV en is een laat stadium van infectie. Een persoon kan vele jaren met het Human Immunodeficiency Virus in zijn of haar systeem leven zonder symptomen te ervaren. Wanneer voldoende T-cellen zijn vernietigd om het vermogen van het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden ernstig in gevaar te brengen, gaat de diagnose van een persoon over op AIDS.

HIV wordt overgedragen via de volgende lichaamsvloeistoffen: bloed, sperma, pre-zaadvloeistof (pre-cum), moedermelk, vaginale vloeistoffen, anaal slijm

Als je seks hebt met iemand die hiv-positief is (besmet met HIV), kan het virus je systeem binnendringen door kleine tranen in je vagina, anus, penis of – zelden – in je mond. Open zweren veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals herpes en syfilis kunnen het voor hiv gemakkelijker maken om uw systeem binnen te dringen.

Als u een injectiedruggebruiker bent, kan HIV worden overgedragen wanneer uw bloed in contact komt met het bloed van iemand anders door het delen van naalden. HIV kan van moeder op kind overgaan terwijl een vrouw zwanger is of via moedermelk. In zeldzame gevallen zijn gezondheidswerkers in contact gekomen met lichaamsvloeistoffen en besmet geraakt. Door effectieve screening is hiv-infectie via bloedtransfusie of orgaandonatie uiterst zeldzaam geworden

HIV wordt NIET via het volgende lichaam overgedragen:

 • Speeksel
   

 • Vomit
   

 • Ontlasting
   

 • Neusvloeistof
 •  

 • Tears
   

 • Sweat
   

 • Urine

Er is geen remedie of vaccin voor HIV. HIV is echter te behandelen en te voorkomen.

Zo kunt u uw risico op infecties minimaliseren:

Gebruik condooms: als u seksueel actief bent, gebruik dan altijd een condoom tijdens vaginale en anale geslachtsgemeenschap. Condooms zijn zeer effectief in het voorkomen van HIV-overdracht.

Gebruik schone naalden: gebruik nieuwe, steriele naalden als u medicijnen injecteert.

Bespreek seksuele geschiedenis: Als u de HIV-status van uw partner of partners kent, kunt u stappen ondernemen om overdracht te voorkomen, zoals het gebruik van condooms. Ongeveer 25% van de geïnfecteerde mensen in de VS weten het niet. Laat het samen testen

Heb nuchtere seks: als je drinkt of drugs gebruikt, heb je minder kans om veiliger seks te beoefenen en condooms te gebruiken. Als u denkt dat u misschien een drug of alcohol heeft, zoek dan hulp.

Laat u testen op andere SOA’s: Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) – zoals Chlamydia, Gonorroe of syfilis – kan uw risico op besmetting met HIV verhogen. Veel soa’s hebben geen duidelijke symptomen. Laat u gratis testen in uw regio.

Onthoud u of heb minder partners: minder seksuele partners hebben, vermindert uw risico op HIV of andere SOA’s.

Er is geen remedie of vaccin voor HIV. HIV is echter te behandelen en te voorkomen.

De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het stadium van HIV-infectie. Velen melden zich niet ziek.

Veel mensen met hiv ervaren geen enkel systeem tot het einde van de ziekte. Het virus kan zelfs tot tien jaar – of langer – in uw lichaam leven zonder duidelijke symptomen te veroorzaken. Extreme vermoeidheid, diarree, misselijkheid, braken, koorts en verspillingssyndroom kunnen enkele van de symptomen zijn die in de late stadia worden ervaren – wanneer de ziekte zich heeft ontwikkeld tot AIDS. Deze symptomen worden meestal veroorzaakt door de opportunistische infecties die een verzwakt immuunsysteem niet heeft kunnen bestrijden.

n de eerste 2 weken tot 30 dagen na infectie – wanneer hogere niveaus van het virus zich in het systeem van een persoon bevinden en hij of zij het meest besmettelijk is (of het virus kan doorgeven aan anderen) – sommige kunnen ernstige griepachtige symptomen ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen die besmet raakt deze symptomen ervaart.

Hoewel HIV-infectie een ernstige ziekte is, is het belangrijk om te onthouden dat het zeer behandelbaar is. Veel mensen met hiv en aids leven lang, gezond en productief. HIV is niet langer een ‘doodvonnis’. Sinds 1995 zijn er medicijnen bekend als antiretrovirale behandeling die de ziekte effectief bestrijden. De behandeling is zelfs zo effectief dat sommigen die regelmatig en consequent hun medicijnen gebruiken, zelfs geen detecteerbaar niveau van virus in hun systeem hebben. Als u hiv-positief bent, is er hoop en is er hulp. Bezoek www.hivcare.org voor meer informatie.